Для онкологічного хворого важливий правильний режим харчування. Хворий повинен одержувати їжу, багату вітамінами й білками, не менш 4-6 разів на день, причому варто звертати увагу на розмаїтість і смакові якості страв.
Дієту призначають, виходячи зі стадії хвороби, а також від виду пухлини. Якщо це, приміром, передпухлинний стан, то за допомогою правильно підібраного раціону харчування можна підтримувати імунну систему хворого на такому рівні, що розвиток пухлини впродовж тривалого часу може гальмуватися або й призупинитися.
Для цього хворому треба перед усім нормалізувати масу тіла (у разі ожиріння – позбутися зайвих кілограмів, у разі дефіциту маси тіла – збільшити її). Хворий має зосередити свою увагу на тому, щоб харчування було повноцінним. Передусім це стосується вживання білків (кількість їх має бути достатньою, що надзвичайно важливо для збереження імунітету). Необхідно також вживати достатню кількість речовин, які мають антиоксидантні властивості. Через те, що знешкодження канцерогенних речовин, які потрапляють у людський організм, підсилює утворення вільних радикалів, це створює канцерогенне навантаження на печінку та інші органи, які знешкоджують і видаляють такі концерогени. Саме антиоксиданти (вітаміни С, Е, біофлавоноїди, зокрема кверцетин, катехіни, фолієва кислота тощо) допомагають організму боротися з канцерогенами за найменшого навантаження на нього. Тому хворим корисно вживати ягоди чорниці, зелень, усі види капусти, цибулю, яблука.
Скажімо, вживання всіх видів капусти, особливо броколі, корисне для профілактики раку молочної залози. А от тваринні жири треба обмежити до мінімуму. Для того щоб запобігти розвитку раку шлунка, рекомендовано вживати якомога більше овочів і фруктів, які містять вітамін С. До заходів профілактики раку товстої кишки можна віднести нормалізацію випорожнень, усунення явищ дисбактеріозу (звісно, дієта тут набуває неабиякого значення).
А ось рак стравоходу, підшлункової залози, печінки вчені пов’язують із зловживанням спиртними напоями і пивом. Висновки, як кажуть, робіть самі.
Якщо ж розвиток пухлини досяг клінічної стадії хвороби, необхідно застосувати радикальне лікування, щоб звільнитися від пухлини, що виснажує організм, відбираючи в нього все цінне й корисне. Адже ця пухлина якраз і розвивається за рахунок нашого організму, “вживає” багато глюкози, вітамінів тощо, завдаючи неабиякої шкоди і виявляючи навіть ненажерливість. А враховуючи, що ракові клітини молоді і безсмертні (саме цим вони відрізняються від звичайних клітин людського організму, які мають свій цикл життя і природну програму “вмирання”), можна зрозуміти, чому онкохворі втрачають масу тіла, апетит, бліднуть тощо.
Тому онкохворому після радикального лікування (оперативне втручання, опромінення, хіміотерапія) необхідне відновне лікування, що передбачає й повноцінне харчування. Людина має відновити імунну та інші системи за рахунок вживання високоякісних натуральних продуктів, які містять білки, вітаміни, антиоксиданти. Це молочні продукти, риба, м’ясо, овочі, фрукти, соки, додаткові вітамінні комплекси, різні екстракти трав. Харчування має бути збалансованим, різноманітним упродовж усього життя. Взагалі ж ми маємо дбати про здорове харчування завжди. Саме завдяки цьому ми зможемо підтримувати наш організм і, зокрема, імунний статус у повній бойовій готовності. Адже щодня в організмі утворюються клітини-мутанти, які можуть стати пусковим механізмом до розвитку злоякісної пухлини. Але наша імунна система невтомно блокує цей механізм (доки має на те силу).
Тому їй треба всіляко допомагати, в тому числі і повноцінним харчуванням.
Онкохворим треба вилучити зі свого раціону харчування канцерогенні продукти – ковбаси, копчення, продукти, які піддалися промисловій переробці, смажені страви, продукти, які містять консерванти і харчові домішки. І, безумовно, не курити і не вживати спиртного.
Лікар онкохірург СОКОД Козачок Р. С.